Jak pracovat s diářem?

Diář je jednoduchý, minimalistický a vychází z metody Bullet Journal. Takže si ho můžete dotvořit k obrazu svému bez zbytečného zakrývání nehodících se nápisů či kolonek.

Ukážu vám pár vychytávek, které máte samozřejmě sepsané i v malém letáčku, který dostanete ke každému diáři.

Tipy jsou ukázané a vyfocené pro nedatovanou verzi diáře. Datovaná má pár ulehčení, které nemusíte vypisovat ani lepit. Jaké to jsou najdete v popisu u datovaného diáře.
____________________________

1. Jako první...

si nalepím na okraje stránek záložky s názvy měsíců. Na e-shopu najdete hned několik barevných variant, můžete je mít v jedné barvě nebo je různě nakombinovat. U každého měsíce v diáři jsou vyznačené světlé čárky jako pomocník pro nalepení, aby vám vyšly záložky hezky pod sebou.

1

 

2. Značky a barvy...

jsou pro orientaci v diáři velmi důležité. Můžete si vytvořit skupinu značek, pokud nejste přítelem pestrobarevného psaní, a nebo využít barevné kódování. K jejich sepsání je na začátku diáře kolonka klíč.

Já osobně používám značky, ale mám v plánu zkusit zařadit i barvy.

Z metody Bullet Journal jsem do diáře přenesla i rejstřík. Ten využívám pro zaznamenání důležitých stránek, které díky očíslovaným stranám takto snadno najdete bez zbytečného listování.

2

 

3. Roční přehled...

je rozdělený na 3 měsíce na stránce. Máte hned dvě možnosti jak do něho zapisovat. Buď si napíšete všechna čísla daného měsíce a k nim konkrétní úkoly/události, nebo si píšete jen data dní, kdy se něco děje. Obě možnosti máte přehledně rozkreslené v letáčku, který dostanete ke každému diáři.

Tip: Já si do ročního přehledu ještě lepím samolepky s přehledem celého měsíce pro lepší orientaci a do šedého pruhu na krajích lepím názvy měsíců.

3

 

4. Měsíční přehled...

je hodně variabilní a ačkoliv je většina z vás zvyklá na tabulkový přehled měsíce, zkuste tomuto rozložení dát šanci. Věřím, že si ho zamilujete jako já. Levou stranu si můžete rozdělit na kolik sloupců budete chtít. Pokud chcete sledovat práci a osobní věci (jako je na fotce), nebo aktivity několika dětí a služby manžela, je k tomu spousta prostoru. Pravá strana se pak dá využít na měsíční sledování návyků a pokud jich nesledujete moc, stále tam zůstane prostor například pro návštěvy, doktory a další.

Tip: V datované verzi diáře jsou víkendy tučně označené. V nedatované si je barevně vyznačuji Stabilem.

4

 

5. Týdenní přehled...

je část, se kterou člověk tráví nejvíce času. Opět je velmi dobře přizpůsobitelný potřebám každého týdne. Někdy je zkrátka více úkolů než v předešlém týdnu. Když se stane, že mám více úkolů, rozdělím si pole pro den na půl a hned mohu psát úkoly pro dvě věci najednou (například domácnost a práci). Nemíchají se do sebe, je to přehledné a boční prostor v přehledu využívám k zapisování mini deníku. Hezkých i špatných věcí co se daný den udály. Případně lze využít na různé seznamy nebo si prodloužit prostor na úkoly pro každý den.

Tip: V každém týdenním přehledu, stejně jako napříč diářem, jsou tmavší tečky pro rozdělení stránky. U týdnů jsou umístěné tak, aby vám snadno šel každý den rozdělit napůl.

5

 

6. Další vychytávky

• Na začátek diáře si lepím průhlednou kapsu na různé papírky či nejpoužívanější samolepky.

• Na druhé fotce máte příklad nejpoužívanějších psacích potřeb, které se nepropíjí skrz.

• V letáčku s vychytávkami máte i tečkovanou stránku z diáře a jak ji můžete rozdělit na různě velké části bez delšího měření.

• Jedinou tematickou stránkou v diáři je seznam nápadů na dárky. Nemusíte ho tedy tvořit a jak vás napadne, čím udělat někomu radost, můžete si to hned zapsat.

10

 

Pár slov na závěr.

Diář má být vaší radostí, pravou rukou a druhým mozkem. V letáčku najdete tipy na rozložení diáře i to, co kam zapisovat. Využijte toho a přizpůsobte si diář podle sebe. 

Tip: Nerozkreslujte si měsíční ani týdenní přehledy na celý rok. Nikdy nevíte, co se stane, a budete třeba potřebovat rozvrhnout si přehledy jinak. 

 

podpis